Kasvusta ei tarvitse tinkiä

 Saku Tuominen rakastaa kasvun asennetta. Hänelle luovuuden ydin on tehdä asioita eri tavalla, paremmin. Se vaatii hyvää johtamista – niin itsensä kuin muiden. Tuominen uskoo, että vain kestävästi kasvamalla pärjää nykymaailmassa. 

– Maailma, jossa elämme, on koko ajan menossa epävarmempaan suuntaan. Siksi pitää pysähtyä miettimään, millaisia taitoja epävarmuuden sietäminen meiltä vaatii. Itse näen, että emme voi jatkaa näin. Luonto voi huonosti, ihmiset voivat huonosti. On valittava kestävän kehityksen polku.

Saku Tuominen on toiminut yrittäjänä yli 30 vuoden ajan. Hän on urallaan muun muassa perustanut ja myynyt Suomen menestyneimmän tv-tuotantoyhtiön Broadcastersin sekä toiminut maailman kolmanneksi suurimman tv-tuotantoyhtiön Zodiak Entertainmentin luovana johtajana Lontoossa, vastaten luovien tiimien johtamisesta 17 maassa.

Tällä hetkellä Tuominen toimii miljoonarahoituksen keränneen digitaalisen ravintolaoppaan World Of Mouthin toimitusjohtajana sekä huippuravintoloita Palacea, Savoyta ja Cafe Savoyta hallinoivan Financier Groupin luovana johtajana. Hän on kirjoittanut 17 suosittua kirjaa ja pitänyt satoja puheita Suomessa ja maailmalla.

Kasvun pitää vertautua puiden kasvuun: kasvatetaan paitsi runkoa ja oksia, myös syvyyttä maan alle.

SHIFTissä Tuominen puhuu kestävästä kasvusta yrittäjän näkökulmasta. Mistä kestävyydessä on kyse? Onko se realismia? Miten se yhdistetään kasvutavoitteiden kanssa?

– En usko maailmaan, jossa ei ole kasvua, mutta en usko myöskään siihen, että voimme jatkaa ilman, että kestävyys otetaan huomioon. Kasvun pitää vertautua puiden kasvuun: kasvatetaan paitsi runkoa ja oksia, myös syvyyttä maan alle.

Tuominen sanoo, että liian nopeasti kasvava yritys voi unohtaa arvonsa. Jos kasvu on liian nopeaa, vankka pohja voi jäädä puuttumaan.

– Kun yritys kasvaa vastuullisesti, se ymmärtää maalin, jonne se on menossa. Ei kasvusta tarvitse tinkiä, vaikka asiat tehdään kestävästi. Lisäksi kestävyys helpottaa yrityksen markkinointia ja myyntiä, ja se on valtti myös rekrytoinneissa.  Sellaiset firmat tulevat pärjäämään, jotka ovat hyviä kestävässä kasvussa.

 

Tule kuulemaan Sakun koko puheenvuoro SHIFTin lavalla 29.5. klo 14.15