SHIFT Business Festivalin ohjelma huipentuu puhujaan, jota odotetaan jo innolla. Pitkästä aikaa Turkuun saapuva Anna Perho – juontaja, valmentaja ja kirjailija – suuntaa sanansa meille kaikille, joiden arki on jatkuvaa säätöä ja kiirettä.
Mutta miten päästä eroon riittämättömyyden tunteesta, pursuilevasta kalenterista ja ylivuotavasta sähköpostista?
– Ensimmäinen juttu on se, että pitää aidosti haluta muuttaa elämäänsä. Jos ei halua lopettaa jatkuvaa sekoilua, mikään vinkkilista ei auta, Perho sanoo tyynesti.
Tavoitteena ei ole tarjota uutta kalenteritekniikkaa, vaan sysätä liikkeelle ajattelun muutos. Perho haastaakin luopumaan kiireen ihannoinnista. Liian monelle kiire on jopa salainen ylpeydenaihe, merkki ympäristölle siitä, että olen tärkeä, tarpeellinen ja tehokas.
– Kiireeseen on paljon syitä ja osa niistä on meistä riippumattomia. Mutta paljon on myös sellaista, mihin pystyy itse vaikuttamaan. Mielestäni juuri tähän kannattaa keskittyä, koska se on nopein tapa johtaa itseään. Operoida sen kanssa, mihin voi itse vaikuttaa.
Miksi sanon aina ”kyllä”?
SHIFTin yleisö koostuu pitkälti yritysjohtajista ja asiantuntijoista, jotka kamppailevat priorisoinnin ja jatkuvien vaatimusten kanssa.
– Johtajiin kohdistuu paljon toiveita ja paineita ja toivotaan vähintäänkin salaa, että johtaja ratkaisisi tiimiläisten ongelmat. Itseohjautuvassa työkulttuurissa ei kuitenkaan voi ajatella, että tekijät noudattavat ylhäältä annettua prosessia. Vastuu oman kalenterin johtamisesta on pitkälti tekijöillä itsellään.
-Johtajan tehtävä on sitten auttaa ja rohkaista tekemään fiksuja valintoja, joissa sidotaan aika arvon luomisen ja järkevän jaksamisen ympärille.
Itsensä johtaminen ei ole kiinni tiedon puutteesta. Usein ihminen kyllä tietää, mitä pitäisi tehdä. Ongelma on siinä, miten tieto saadaan muuttumaan toiminnaksi.
– Itselle annetut lupaukset ovat helpoimpia rikkoa. Kun lupaan jotain kollegalle, olen jollekin tilivelvollinen. Mutta kun lupaan itselleni, etten enää sano kaikkeen “kyllä”, tilanne on toinen. On niin helppoa joustaa – helpompaa kuin kohdata ne vaikeat tunteet, joita kieltäytyminen ja rajojen asettaminen herättää.
Perhon mukaan rajojen vetäminen vaatii syvällisempää itsetuntemusta.
– On helpompaa ulkoistaa syyt ja syyttää organisaatiota tai yhteiskuntaa kuin katsoa rehellisesti itseään peiliin ja miettiä, miksi teen kerta toisensa jälkeen valintoja, jotka eivät oikeasti palvele minua.
Parhaat ajankäyttäjät sietävät keskeneräisyyttä
Onnistunut ajanhallinta alkaa Perhon mukaan asioiden kirkastamisesta: mikä on todella tärkeää – ja mikä ei.
– Parhaat ajankäyttäjät eivät ole niitä, jotka saavat kaiken tehdyksi. He ovat niitä, jotka sietävät parhaiten keskeneräisyyttä saadakseen tärkeimmän tehdyksi. Elämässä on pakko hyväksyä se, ettei kaikkea saa koskaan valmiiksi, vaikka tekisi mitä.
Siksi tärkeintä on erottaa turha tärkeästä – ja sitoutua siihen, mitä on päättänyt priorisoida.
– Helppoa se ei ole – mutta mahdollista.
Anna Perhon terveiset ja goodiebag
– Tarjoan pienen digitaalisen goodiebagin, joka sopii erityisesti sinulle, joka haluat vapautua kiireen ikeestä aikaansaavaan ja kepeämpään arkeen.
– Lataa tästä Antisäätäjän kanvaasi, joka virittää sinut oikealle – tai virkistää muistiasi illanvieton jälkeisenä aamuna! Tehtäväkanvaasin lisäksi voit ladata tästä myös kevyemmän muistilistan.
– Lisäksi etsin vielä muutamaa sitoutunutta yrittäjää, senioritason asiantuntijaa tai johtajaa työskentelemään kanssani henkilökohtaisesti. Jos haluat ottaa ajan haltuun, katkaista kiireen kierteen ja keskittyä siihen, mikä oikeasti vie eteenpäin, täytä tämä lomake ja katsotaan, olisimmeko hyvä pari yhdessä: https://bit.ly/antisäätäjä.
Sisällön yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Sosiaalisen median palvelut (esim. Facebook, Instagram, X ja YouTube) voivat hyödyntää evästeillä kerättyjä tietoja omassa käytössään. Näitä kohteita käytetään sinulle ja sinun etuihisi liittyvän mainonnan toimittamiseen. Lisäksi näitä evästeitä voidaan käyttää mittaamaan mainoskampanjoiden tehokkuutta. Mainosverkostot sijoittavat ne yleensä verkkosivuston ylläpitäjän luvalla.