Mitä tekoäly ei voi tehdä? Halaukset, empatia ja rohkeus työelämän valteiksi

Muuttuva työelämä haastaa jokaisen pohtimaan omaa rooliaan: mitä sellaista voin antaa, mitä ChatGPT ei pysty tarjoamaan? Vastaus voi piillä pehmeissä, vaikeasti mitattavissa asioissa, kuten luovuudessa, empatiassa ja läsnäolossa.

Elämme ajassa, jossa tekoäly nopeuttaa ja tehostaa työtä ennenäkemättömällä tavalla. Koska tekoälyn laajamittainen käyttö on vielä varsin tuore ilmiö, on vaikea arvioida, miten se vaikuttaa työelämään seuraavan kymmenen, viidenkymmenen tai sadan vuoden aikana. Selvää on vain se, että muutoksia tulee – paljon. 

Kun vielä sata vuotta sitten työssä tarvittiin useimmiten lihaksia, nykyinen työelämä korostaa ajattelua – ja tulevaisuudessa entistä enemmän esimerkiksi tunneälyä, sanoo Perttu Pölönen. 

“Nykyinen työelämä korostaa ajattelua – ja tulevaisuudessa entistä enemmän esimerkiksi tunneälyä.”

Pölönen on futuristi, keksijä, säveltäjä ja kirjailija, ja hänen teoksensa Saisinko huomiosi? -kirja, jonka jokaisen somenkäyttäjän pitäisi lukea, oli Tietokirjallisuuden Finlandia -ehdokkaana 2024. 

Pölönen vieraili Turussa puhumassa helmikuun alussa sekä SHIFTin rekrytointitapahtumassa että On my way to SHIFT-tilaisuudessa. 

Pölönen sanoo, että esimerkiksi luovuus, myötätunto, empatia, rohkeus ja inhimillisyys nousevat tulevaisuudessa entistä arvokkaammiksi taidoiksi. Niitä ei voi mitata perinteisillä mittareilla, koska ne ovat näkymättömiä, pehmeitä arvoja, joihin ei ehkä tähän asti ole kiinnitetty niin paljoa huomiota. Nyt kuitenkin asiat ja ajat ovat muuttuneet, ja ydinkysymys työelämässä alkaakin olla se, mitä sellaista voin antaa, mitä ChatGPT ei pysty antamaan? Mikä on se lisäarvo, jonka tuotan?

“Mitä sellaista voin antaa, mitä ChatGPT ei pysty antamaan?”

Pölönen haastoi SHIFTin rekrypäivän yleisöä pohtimaan aihetta, ja sai lukuisia vastauksia. Yksi niistä oli ”halaus” – ja se sai Pölösen innostumaan. Hän totesi, että tietyssä tilanteessa kollegan myötätuntoinen halaus voi auttaa enemmän kuin sata tekoälyn tuottamaa vastausta. 

Pehmeiden arvojen lisäksi tulevaisuuden työelämä tulee korostamaan jatkuvaa oppimista ja uusiin tilanteisiin mukautumista. Työntekijä, joka ei pysty oppimaan uutta, on väärä rekrytointi. 

–Työelämässä on jatkossa huomattavasti tärkeämpää se, mikä innostaa ja inspiroi sinua, kuin menestys, jonka saavutit vuosikymmen sitten, summaa Pölönen. 

Tule kuulemaan lisää SHIFTissä!
SHIFT Business Festival 22.5. Turun Tiedepuistossa tarjoaa inspiroivia puheenvuoroja bisneksestä ja työelämästä. Hanki liput nyt!

Jos haluat kokea SHIFTin huipputasolla johtajaverkoston kanssa, valitse Executive-passi.