Vehreää viihtyvyyttä

SHIFTin kumppani Innogreen on viherratkaisujen monipuolinen ammattilainen. Muun muassa SHIFTin ja Teknologiakiinteistöjen toimistossa on viihtyisyyttä luomassa vehreä viherseinä (kuvassa alla!) ja 2025 SHIFTiin on myös luvassa vihreitä yllätyksiä!

Tässä blogissa Innogreenin yrittäjät kertovat, millaisena velvollisuutena he vehreyden kokevat. 


Urbaani vehreys on yhteinen velvollisuus

Vihreys ei ole vain valinnaista kaupungeissa – se on välttämättömyys, jolla on merkittävä vaikutus sekä ihmisten hyvinvointiin että ympäristön tilaan. Urbaanin vehreyden kehittäminen ja takaaminen on kaupunkien ja yritysten yhteinen velvollisuus. Tiiviisti rakennetuissa kaupunkiympäristöissä tämä vaatii innovatiivisia ratkaisuja, sillä perinteisten viheralueiden rakentaminen ei ole aina mahdollista.

Miksi vihreyttä tarvitaan kaupunkiympäristössä?

Kasvillisuudella on kaupunkialueilla suuri merkitys viihtyvyyden ja hyvinvoinnin kannalta. Vehreät ympäristöt eivät ainoastaan ole kauniita katsella vaan ne tutkitusti vähentävät stressiä, parantavat mielialaa ja lisäävät keskittymiskykyä sekä luovuutta. Tämä pätee yhtä lailla työpaikoilla, kauppakeskuksissa kuin kaduilla ja julkisissa tiloissa.

“Vehreät ympäristöt vähentävät tutkitusti stressiä, parantavat mielialaa ja lisäävät keskittymiskykyä sekä luovuutta.”

Urbaanissa ympäristössä kasvit tarjoavat suojaa, varjoa ja viileyttä sekä ihmisille, eläimille että hyönteisille erityisesti kuumina päivinä. Hyvin suunniteltu ja runsas vehreys auttaa torjumaan kaupunkien lämpösaarekeilmiötä. Vehreät tilat luovat myös yhteisöllisiä kohtaamispaikkoja, joissa ihmiset voivat kokoontua ja rentoutua luonnon ympäröimänä. Ne tarjoavat paikan hengähtää, parantaa kaupunkielämän laatua ja edistää sosiaalista vuorovaikutusta.

“Vehreät tilat luovat myös yhteisöllisiä kohtaamispaikkoja.”

Lisäksi vehreys tukee kaupunkibiodiversiteettiä, mikä tarkoittaa, että kasvit tarjoavat suojaa ja ravintoa hyönteisille, kuten perhosille, kimalaisille ja linnuille, jotka auttavat ylläpitämään ekosysteemiä. Tämä monimuotoisuus ei ole vain ekologisesti arvokasta, vaan myös tärkeää kestävän kaupunkisuunnittelun kannalta, sillä se tukee kasvien pölytystä ja luonnon tasapainoa urbaanissa ympäristössä.

Vaikka kaupunkiympäristön vehreydellä on lukuisia hyötyjä, kaupunkien kasvun ja tiiviin rakentamisen myötä luonnonläheisyys on kuitenkin vähentynyt. Kaupunkien ja yritysten suurimpia haasteita on, miten tuoda vihreyttä tiiviisti rakennettuihin ympäristöihin, joissa perinteisten viheralueiden luominen on mahdotonta. Tässä tilanteessa tarvitaan luovia ja innovatiivisia ratkaisuja. Vehreyttä voidaan tuoda rakennettuun ympäristöön innovatiivisilla viherratkaisuilla, kuten  viherkattojen, viherseinien ja viherkalusteiden avulla.

 

 

Viherratkaisut strategisena investointina

Yritysten ja kaupunkien tulisi nähdä viherratkaisut pitkäaikaisena strategisena investointina, joka tuottaa moninkertaisia hyötyjä. Vehreys parantaa ympäristön viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta, edistää hyvinvointia sekä toimii myös konkreettisena tapana torjua ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

“Yrityksille viherratkaisut tarjoavat mahdollisuuden vahvistaa brändin vastuullisuutta ja luoda miellyttäviä ympäristöjä asiakkaille ja työntekijöille.”

Strateginen viherrakentaminen ei rajoitu pelkästään viheralueisiin, vaan sitä voidaan hyödyntää kaikkialla kaupungeissa – rakennusten julkisivuilla, aukioilla ja jopa liikenteen solmukohdissa. Yrityksille viherratkaisut tarjoavat mahdollisuuden vahvistaa brändin vastuullisuutta ja luoda miellyttäviä ympäristöjä asiakkaille ja työntekijöille. Hyvin hoidettu vihreä ympäristö viestii huolenpidosta sekä ekologisista arvoista.

Investoimalla viherratkaisuihin yritykset ja kaupungit voivat rakentaa kestävää tulevaisuutta, jossa ympäristö ja ihmisten hyvinvointi kulkevat käsi kädessä. Vihreydestä tulee näin tärkeä osa kaupunkien arkkitehtuuria, joka palvelee taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti.

 

Kirjoittajat ovat Innogreenin yrittäjät Mikko Sonninen, Oula Harjula ja Jaakko Pesonen.